Waarom melk niet zo gezond is als we denken

Home/Gezondheid/Waarom melk niet zo gezond is als we denken

Waarom melk niet zo gezond is als we denken

Voor veel Nederlanders is een glas melk tijdens het ontbijt een standaard ritueel. Wij hebben in onze opvoeding meegekregen dat melk van een koe zorgt voor sterke botten en essentiële stoffen bevat, zoals calcium en vitamine D. Ik dronk vroeger als kind zelf ook meerdere malen per dag een glas van "de witte motor". De laatste jaren duiken er berichten op dat melk niet alleen maar voordelen heeft; verschillende onderzoeken hebben geconcludeerd dat zuivel zelfs schadelijk kan zijn. Zelf heb ik al 1 jaar geen glas melk genuttigd. Maar hoe zit het dan met andere zuivelproducten zoals kaas, dat in grote mate genuttigd wordt tijdens een low-carb dieet? Zijn die dan net zo ongezond?

Negatieve effecten

Verschillende onderzoeken hebben geconstateerd dat dierlijke melk de kans op verschillende ziektes aanzienlijk vergroot. Dit komt vooral door de stof lactose, de 'melksuiker' die in dierlijke melk zit. Het merendeel van de Aziaten en Afrikanen kunnen de stof niet eens verteren. Ze missen het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Wij als Europeanen, samen met de Noord-Amerikanen, zijn de enige waarvan de meerderheid van de populatie lactose kan verteren. Dit komt omdat wij 10.000 jaar geleden begonnen zijn met het drinken van dierlijke melk en hierdoor een mutatie in ons DNA plaatsvond. Dit geeft al aan hoe onnatuurlijk melk eigenlijk is. In het boek van Kris Verburgh, de voedselzandloper, worden de vergrote risico's op de volgende complicaties ten gevolge van het nuttigen van dierlijke melk en yoghurt genoemd;

 • Parkinson
 • Osteoporose
 • Prostaat- en ovariumkanker
 • Ongezonde darmen

Daarnaast is in andere publicaties (boek: Eet je fit) de consumptie van melk in verband gebracht met:

 • Migraine
 • Allergieën
 • Artritis
 • Huidproblemen

Melk tijdens keto

We krijgen vaak de vraag of je tijdens het keto-dieet dierlijke melk mag nuttigen. Het antwoord is simpel. Nee! Naast dat melk relatief veel koolhydraten bevat, zit er ook nog eens lactose in melk. Lactose is een suiker dat opgebouwd is uit galactose en glucose. Dit veroorzaakt een  boost in de afgifte van insuline. In andere woorden; melk zal je uit keto kicken.

Eigen ervaringen zonder melk en yoghurt

Als kind dronk ik dagelijks meerdere glazen melk. Dat zoiets als melk negatieve effecten kon hebben kwam toen natuurlijk nooit in me op. Ik had ambivalente gevoelens over het opgeven van melk, vooral omdat ik het jarenlang gedronken had. Ik had veel last van acné en mijn darmen, hierdoor heb ik ervoor gekozen om een paar weken geen melk te drinken om te kijken wat het resultaat was. De eerste paar dagen was het heel vreemd om iets wat je jarenlang dagelijks hebt gedronken niet meer aan te raken. Maar na een paar weken voelde ik duidelijk veel verschil. Nadat ik gestopt ben met melk heb ik veel minder last van mijn maag en darmen en was mijn acné duidelijk verbeterd. Ook voel ik me gewoon veel energieker sindsdien. Ik zeg niet dat het laten liggen van melk wonderen doet, maar ik kan het mensen uit persoonlijke ervaring wel aanraden.

Kaas

Zonder kaas zou keto een stuk moeilijker worden. Onmogelijk zelfs voor sommige mensen. Ik zou zelf namelijk ook niet zonder kaas kunnen. Gelukkig bevat kaas nauwelijks tot geen lactose na het rijpproces. Gelukkig maar, anders konden we de helft van onze recepten schrappen.

Keto alternatieven

Om toch aan je calcium behoefte te kunnen voldoen zijn er naast kaas, verschillende alternatieven die wel calcium, maar geen of nauwelijks lactose en koolhydraten bevatten:

 • Broccoli
 • Spinazie
 • Amandelmelk
 • Kokosmelk

Waarom drinkt toch iedereen dan nog melk?

Veel mensen kennen, net als ik tot een jaar geleden, alleen maar de positieve kanten van melk door de talloze campagnes in de media. Stel je voor dat iedereen erachter kwam dat melk toch niet zo gezond is als wordt verondersteld. Wat voor impact zou dit hebben op de miljardenindustrie van zuivelproducten?

By | 2013-11-17T13:49:52+00:00 oktober 28th, 2013|Categories: Gezondheid|1 Comment

About the Author:

One Comment

 1. Caroline 15 juni 2015 at 12:49 pm

  Beste Sidney,
  Ik ben een fervent aanhanger van het Keto dieet.
  Wat ik hier las verbaasde me enigsinds …
  Lactose schopt je uit Ketose?
  Dat wil dus eigenlijk zeggen dat room, kwark, groot deel van de kazen uit den boze zijn?
  Klopt dit of heb je het enkel over het melkgebruik?
  Daar was ik wel benieuwd naar …

  Met vriendelijke groet,
  Caroline.

Comments are closed.