Low-Carb VS Low-Calorie

Home/Het keto dieet/Low-Carb VS Low-Calorie

Low-Carb VS Low-Calorie

Afbeelding: Overzicht van de zoekopdrachten per maand naar de termen LCHF & Keto. Blauw = LCHF, Rood = Keto.

Een keto dieet komt eigenlijk neer op een low-carb dieet. In Nederland zijn er nog niet veel mensen die zelf direct ervaring hebben met het low-carb dieet. Wel zullen er veel mensen zijn die al wel eens een 'conventioneel' dieet hebben geprobeerd. Misschien ben jij wel zo iemand?

Twijfel jij nog of je nou een low-carb dieet moet volgen, of toch moet gaan voor een low-calorie dieet?

In deze blogpost zal ik jullie meer leren over de verschillen tussen de twee diëten en meer uitleggen over de eventuele voordelen en nadelen van beide.

Het low-calorie dieet, oftewel een dieet waarbij je weinig voedsel eet (waarvan weinig vettig voedsel) is veruit een bekender dieet dan het low-carb dieet in ons land. Dit terwijl in Zweden, een land wat vaak word gekenmerkt door haar vooruitstrevendheid, het LCHF (Low Carb, High Fat) oftewel het low-carb dieet enorm populair is sinds de laatste jaren. Zo word er studie na studie  gepubliceerd waarin word geconstateerd dat het low-carb dieet het wint over het low-calorie dieet. Zo was er daar onlangs nog een rapport gepubliceerd door de Zweedse raad voor medische evaluatie, waarin staat welke diëten het meest effectief zijn, op de korte en lange termijn.

De studie is gebaseerd op 68 (!!) andere wetenschappelijke studies over diëten. De conclusie uit dit rapport is dat een low-carb dieet het meest effectief is, om de volgende redenen:

 • Een low carb dieet heeft een beter effect op het bloedsuiker niveau
 • Een low carb dieet verhoogt de productie van het 'goede' cholesterol
 • Een low carb is het beste diëet om snel gewicht te verliezen.

Daarnaast vermelde de projectleider, Jonas Lindblom, dat er "geen negatieve effecten gevonden zijn van koolhydraatarme voeding".

We zien hieraan dus dat, volgens vele wetenschappelijke studies, het low-carb (oftewel keto) dieet in principe een effectiever dieet is dan het beter bekende low-calorie/low-fat dieet. Dus dan vraag je je af hoe het komt dat het low-calorie dieet dan toch het meest bekende diëet is.

Hier zijn veel theorieën over, zoals dat bedrijven er veel geld mee verdienen. De voedselindustrie is natuurlijk een miljardenindustrie, en er zijn honderden (of zelfs duizenden) bedrijven die voedingsmiddelen produceren waarbij ze expliciet termen vermelden zoals: "50% minder vet!". Hiermee spelen ze in principe in op jouw emoties. Want het is toch logisch dat als je minder vet binnen krijgt je dan vet af zult vallen?

Zoals je ziet uit de studie waar we het hierboven over hadden hoeft dat dus zeker niet zo te zijn. Ik ben tot op vandaag nog geen enkele reclame tegen gekomen op TV, op de radio of in de krant waarbij een bedrijf termen vermeld zoals: "50% minder koolhydraten!".

Het low-carb dieet is niet iets nieuws, maar het is wel iets nieuws voor bedrijven die er geld mee kunnen verdienen in de voedselindustrie. Het low-carb dieet is een dieet dat nu populariteit begint op te pikken, en het zou me niks verbazen als over 5 - 10 jaar je wel reclames op tv zult zien waarbij ze adverteren over voedingsmiddelen met 'tot wel 65% minder koolhydraten!".

Als je in Zweden bent dan zul je ook zien dat er bijvoorbeeld in elke boekenwinkel wel een sectie is over LCHF (low carb, high fat). Ze hebben daarnaast  bijvoorbeeld ook speciale LCHF wegrestaurants, zodat bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs ook gemakkelijk een LCHF dieet kunnen volgen. Het is natuurlijk logisch dat hoe populairder een dieet word, hoe meer hulpmiddelen er zullen komen om dat dieet te volgen (denk aan voedingsmiddelen, recepten, kookboeken, hulp boeken, bedrijven, coaches etcetera) en hoe makkelijker het uiteindelijk zal worden.

 

Wij zijn de grote multinationals alvast een stapje voor, ik & Sidney zijn als het ware online personal coaches. We kunnen een compleet gepersonaliseerd plan voor jou maken zodat het voor jou ook makkelijk kan zijn om een low-carb of keto dieet te volgen.

By | 2017-01-30T21:12:57+00:00 februari 10th, 2014|Categories: Het keto dieet|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. Danny 15 juli 2014 at 8:30 am

  Hoi Max,

  Ik ga me aanmelden bij jullie vandaag, maar voordat ik dat doe wil ik nog even weten, wat jullie precies gaan doen zodra ik me aanmeld?

  Gaan jullie kijken of keto of low carb dieet programma op te stellen, ik ben stiekum al bezig met veel vet en weinig koolhydraten te eten al sinds gisteren, gaat opzicht redelijk omdat ik me erg vermoeid voel en niet veel kracht heb, maar dat was een fase wat jullie al voorspelden. Dus daar ga ik even doorheen, ik vond het concept van keto erg lokkend en aantrekkelijk en wil gewoon weer een sixpack

  hoor hopelijk snel van jullie

  MVG
  Danny

  • Keto 15 juli 2014 at 9:40 pm

   Hoi Danny,

   Bedankt voor je reactie, en goed om te horen dat je je wilt aanmelden!
   Als je je op dit moment aanmeld dan kun je deelnemen aan een soort ‘mini’ ketoplan. Sidney & Ik zijn druk bezig met het maken van grote aanpassingen aan het Ketoplan om het nog aantrekkelijker te maken. Om in de tussentijd toch iedereen een kans te geven om kennis te maken met keto hebben we op dit moment een actie lopen. Je kunt nu namelijk voor 3 weken een uitgeklede versie van het Ketoplan proberen. Hierbij krijg je 3 weken lang maaltijdplannen, boodschappenlijstjes & toegang tot alle bijbehorende recepten.

   Het klopt inderdaad dat je je in het begin vermoeid kunt voelen. Zoals je zelf al zegt, dit is een fase! Hier moet je even doorheen voordat je de voordelen zult gaan merken. Iets wat helpt tegen deze vermoeidheid is het drinken van een kop bouillon.

   Mocht je vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

   Groetjes,

   Max

Comments are closed.