7 Redenen om koude douches te nemen, en de reden waarom ik het doe

Home/Gezondheid/7 Redenen om koude douches te nemen, en de reden waarom ik het doe

7 Redenen om koude douches te nemen, en de reden waarom ik het doe

In een van mijn vorige blogposts (De eerste dagen van een keto dieet - Dag 2 & 3) vertelde ik dat ik graag koude douches neem.

Wacht... Graag koude douches??

Het klinkt misschien heel raar, maar ik neem inderdaad graag koude douches.

Hij is gek...

Toen ik voor het eerst over koude douches hoorde van Sidney (de mede-oprichter van KetoPlan) dacht ik precies hetzelfde, hij is gek. Die nacht had ik zelf een koude douche genomen en ik vond het totaal niet comfortabel. Waarom zou je een koude douche nemen als je ook gewoon lekker een warme douche kunt nemen? Precies om die vraag schrijf ik deze blogpost.

De 7 redenen

Nadat ik het de eerste nacht had geprobeerd had ik toch besloten om er mee door te gaan. Ten eerste omdat ik zodra ik m'n hotelbed (ik was op dat moment op vakantie) in dook ontzettend heerlijk geslapen had, maar ten tweede omdat ik er de volgende dagen meer over had gelezen. Overal vond ik dat er vele voordelen zijn aan het nemen van koude douches, en dus had ik besloten om het zelf ook eens uit te proberen.

1. Versterkt je weerstand

Koude douches worden soms gezien als een preventief middel voor verkoudheden, griep en infecties. Er is een studie geweest in Praag waarbij het effect van het onderdompelen in koud water op jonge mannen werd bestudeerd. Deze jonge mannen werden  6 weken lang, 3 keer per week voor een aantal minuten in water van 14 graden gezet. Er werden veel veranderingen waargenomen, waaronder een toename van twee types witte bloedcellen; monocyten en lymfocyten. Sommige lymfocyten  zijn zeer efficiënt in het elimineren van bacteriën, virussen en giftige stoffen. Daarnaast zijn monocyten indirect verantwoordelijk voor het consumeren van pathogenen en niet-lichaamseigen stoffen. De onderzoekers vonden daarnaast ook dat je metabolisme versneld (je verbrand en verteerd je voeding dus sneller = snellere vetverbranding). Dit komt doordat je lichaam zichzelf op probeert te warmen zodra je in aanraking komt met het koude water. Om deze reden kunnen we zeggen dat personen die regelmatig koude douches nemen minder snel verkouden worden of griep krijgen.

2. Verbetert je bloed circulatie

Het nemen van koude douches verbetert de bloedcirculatie tussen je organen en je huid aanzienlijk. Bij koude douches verplaatst je bloed zich naar je organen om deze beschermen (warm te houden) tegen de kou. Daarentegen, bij warme douches verplaatst je bloed zich naar je huid, dus vaak is het ook handig om te wisselen tussen warme en koude douches.

Waarom zou je een goede bloedcirculatie willen hebben? Een goede bloedcirculatie voorkomt problemen zoals hypertensie en het verharden van je aderen. Een goede circulatie zorgt er voor dat je je beter voelt en er soms ook beter uitziet.

3. Bevordert gewichtsverlies

Bruin vetweefsel, in tegenstelling tot wit vetweefsel is primair bedoeld om warmte te generen en dus vet te verbranden. Bij blootstelling aan koude temperaturen word de productie van bruin vetweefsel gestimuleerd. Dit bruine vetweefsel probeert dan zoveel mogelijk warmte te genereren door middel van verbranding. Als je een grotere hoeveelheid bruin vetweefsel hebt, betekent het dat je meer energie per seconde kunt verbranden, wat uiteindelijk betekent dat je meer gewicht verliest.

4. Verbetert je ademhaling

Een ander effect van koude douches is dat je tijdens een koude douches dieper zult gaan ademhalen. Dit komt door de shock, het samentrekken van je aderen en de algehele behoefte voor zuurstof.

Dit proces zorgt ervoor dat je longen zich verder zullen vullen met zuurstof en zorgt ervoor dat je een hoger gemiddelde inname hebt van zuurstof, wat vanzelfsprekend goed is voor vele verschillende dingen waaronder: minder last van moeheid gedurende de dag en beter presteren tijdens sporten.

5. Houd je huid en haar gezond

Het is al langere tijd bekend dat warm water ervoor zorgt dat je haar en huid uitdroogt. Aan de andere kant is het dus zo dat koud water ervoor kan zorgen dat je haar meer glanst en je huid er gezonder uit ziet. Door het samentrekken van je poriën zullen deze moeilijker verstopt raken, wat op zijn beurt er weer voor zorgt dat je minder last krijgt van puistjes of vlekjes.

Daarnaast zorgt een koude douche er kort gezegd voor dat je haar sterker word doordat de bovenste huidlaag zich samentrekt.

6. Verlicht depressie

Ook depressie is iets waarbij een koude douche zou kunnen helpen. Er is een onderzoek geweest aan een Amerikaanse Universiteit waarbij word aangegeven dat koud water een stimulerend effect heeft op de "Blauwe Vlek" in je hersenen, deze blauwe vlek is de hoofd bron van een stofje welke kan worden gebruikt om depressie te verlichten.

7. Verhoogt energie en verbetert je welzijn

De zevende reden en ook gelijk de reden waarom ik elke dag een koude douche neem.

Er zijn vele mentale voordelen bij het nemen van koude douches. Bij het nemen van een koude douche moet je toch een obstakel overwinnen, vooral in het begin. Jij moet zelf de keuze maken om de kraan van een comfortabele 38-40 graden helemaal terug te draaien tot onder de 20 graden. Je dag beginnen met het bewust overwinnen van zo'n obstakel zorgt ervoor dat je gelijk met een andere gedachtegang je dag door zult gaan.

Om doelen te kunnen behalen in je leven moet je obstakels overwinnen - Als jij met een regelmatige koude douche je hersenen kunt conditioneren om obstakels te accepteren en te overwinnen zal dit onbewust ook een grote impact hebben op de andere obstakels in je leven.

Hoe begin je ermee?

Wil jij ook graag beginnen met het nemen van koude douches? Probeer het dan eens zo: Begin langzaam met het wisselen van warme douches naar telkens iets koudere douches. Als je normaal een douche neemt van 38 graden, draai de kraan dan eens naar 35. Totdat jij het koud vind en denkt dat jij het wel een paar minuten kunt volhouden met die temperatuur. Probeer jezelf een beetje te pushen(blijf denken aan die obstakels die je allemaal wilt overwinnen!), maar blijf wel naar je lichaam luisteren zodat je niet gelijk te snel gaat.

Een goede manier om koude douches te implementeren is om te beginnen met een normale, warme douche en de laatste minuut een koude douche te nemen. Probeer elke dag weer iets kouder te gaan totdat je de kraan helemaal naar de koude kant kunt draaien.

Probeer het eens en laat me weten wat jij er van vind!

By | 2017-01-30T21:12:57+00:00 oktober 12th, 2013|Categories: Gezondheid|Reacties uitgeschakeld voor 7 Redenen om koude douches te nemen, en de reden waarom ik het doe

About the Author: